B-celice izločajo protitelesa, ki ostanejo več mesecev.

B-celice izločajo protitelesa, ki ostanejo več mesecev.

Imunske celice ubijajo povzročitelje okužb z doma pridelanimi protimikrobnimi sredstvi in ​​z uživanjem vsiljivcev. Neimunske celice se celo borijo proti virusom tako, da prekinejo replikacijo njihove virusne DNK in RNK s protivirusnimi encimi.

Večina okužb mine neopaženih, ker običajno ne presežejo te točke. Celoten postopek traja le nekaj ur.

Nastop zvezdnikov: Dolly Parton je pomagala financirati cepivo Moderna proti COVID-19, ki bi lahko končalo pandemijo

Če pa je okužba dovolj resna, bodo nekatere vaše prirojene celice zapustile mesto okužbe in se usmerile v bezgavke ali vranico. Od tam pokažejo beljakovinske fragmente nalezljivega virusa ali bakterije vašim prilagodljivim imunskim celicam. Tako se začne druga polovica imunskega sistema, adaptivni imunski sistem.

Po končani okužbi bodo nekatere celice B in T postale »spominske celice«. Zapomnili si bodo obliko in vonj nalezljive bolezni ter reagirali hitreje kot prej.

To je poenostavitev. Imunski sistem je vrtoglavo zapletena mreža celic, kemičnih signalov, protimikrobnih molekul in procesov. Obstaja veliko vrst imunskih celic, ki opravljajo različne naloge pri različnih okužbah. Obstaja veliko vrst protiteles, ki delujejo nekoliko drugače. Obstaja celo nabor molekul, ki označujejo in luknjajo bakterije brez kakršnega koli vnosa celic.

Vendar je treba upoštevati, da adaptivni imunski sistem potrebuje prirojeni imunski sistem, da si zapomni bolezen. Brez pravih prirojenih imunskih signalov se adaptivni imunski sistem nikoli ne bi vklopil.

"Z vidika cepiva prirojeni imunski sistem naredi eno stvar," je dejal Asser-Khan. "Vzemi informacije in nato programira prilagodljiv odziv."

Kako torej cepiva delujejo?

Cepiva usposobijo vaš imunski sistem, da prepozna virus, bakterijo ali parazita, ne da bi se dejansko okužili. Nekatera, kot je cepivo proti sezonski gripi, to počnejo z dejanskimi virusi gripe, ki so bili uničeni s toploto ali s kemično obdelavo onemogočeni, da povzročijo okužbo. Ta se imenujejo inaktivirana ali "živa oslabljena" cepiva in nanje pomislite, ko si predstavljate klasično cepivo.

Trenutna cepiva mRNA proti COVID-19 delujejo nekoliko drugače. Namesto živega ali mrtvega virusa so ta cepiva polna neverjetno majhnih mehurčkov maščobe, napolnjenih z majhnim delčkom virusne mRNA, imenovane lipidni nanodelci. RNA vsebuje navodila za izdelavo koničaste beljakovine COVID-19. Vaše celice se zaletijo v delce, absorbirajo mRNA in same tvorijo koničasto beljakovino.

Brez lipidnih nanodelcev bi vaše telo prehitro uničilo mRNA, da bi lahko opravilo svoje delo.

"Vse to je izdelan stražarski sistem, ki opazuje čudne vrste DNK in RNK kot znak virusne okužbe," je zapisal Derek Lowe, znanstvenik in komentator na blogu In the Pipeline , ki ga gosti Science Translational Medicine. "Če želite dobiti dobro cepivo RNK, ga morate odkrito prepričati, da deluje kot prikriti virus in ne sproži vsakega posameznega alarma, preden vaš tovor dobi priložnost vstopiti v celice."

Po izdelavi koničastega proteina celica razgradi mRNA. Običajno celice uporabljajo lastno mRNA za izdelavo lastnih beljakovin in jih uničijo, ko jih ne potrebujejo več. Z mRNA cepiva ravnajo tako, kot bi s svojim, in ga po izdelavi beljakovin uničijo.

Medtem pa vrtinčasti oblaki lipidnih nanodelcev delujejo kot signal za nevarnost za imunski sistem. Znanstveniki domnevajo, da so ti maščobni nanodelci imunskemu sistemu podobni zlomljenim celičnim membranam. Študije so pokazale, da nekateri lipidni nanodelci izboljšajo imunski odziv v eksperimentalnih cepivih.

Poleg tega RNA sama služi kot signal za nevarnost, ko imunske celice "pojedo" lebdeče nanodelce. To jih izpostavi posebnim senzorjem znotraj imunske celice, ki pomagajo prepoznati virusne okužbe.

To simulira virusno okužbo brez prisotnosti virusa. Vaš imunski sistem si zapomni koničasto beljakovino, ker je bila najdena z nekaterimi čudnimi maščobnimi delci, polnimi RNK, ki so podobni povzročiteljem okužb ali umirajočim celicam.

B-celice izločajo protitelesa, ki ostanejo več mesecev. T-celice in B-celice, ki jih je aktivirala simulirana okužba, postanejo spominske celice , na enak način, kot bi pri resnični okužbi, in čakajo, da se beljakovina konice koronavirusa znova pojavi. Če ga pozneje prepoznajo, se vržejo.

"Naslednjič, ko bomo videli koničasto beljakovino, bomo imeli protitelesa za nevtralizacijo celotnega virusa, ker so protitelesa nastala proti koničasti beljakovini," je dejal dr. Jeffrey M. Becker, upokojeni profesor mikrobiologije na univerzi Tennessee.

V redu, zakaj je cepivo boljše od naravne imunosti na COVID-19?

Cepiva imajo nekaj prednosti pred naravnim razvojem imunosti. Prvi in ​​najbolj očiten je, da ne zboliš. Drugič, v nasprotju s pravo okužbo, ko prejmete cepivo, niste v nevarnosti širjenja bolezni. Tretja je, da nam cepljenja omogočajo, da ustvarimo imunski spomin za bolezni, ki se spominu izmikajo.

Bolezni imajo mehanizme za dolgoročno izogibanje imunskemu sistemu. Številne vrste bakterij med okužbo spremenijo svoje kemične podpise in jih skrijejo pred imunskim sistemom. Tuberkuloza se preobleče, spusti dimne bombe iz sluzi in se skrije v same imunske celice. Virus gripe zelo hitro mutira, kar pomeni, da se vsako leto pojavi več novih sevov gripe.

COVID-19 ni izjema. Koronavirusi kot družina počasi mutirajo za viruse. Namesto da bi prehiteli imunski sistem ali spremenili kostume, motijo ​​protivirusni odziv prirojenega imunskega sistema. To lahko pojasni, zakaj se lahko COVID-19 prenaša asimptomatsko in ima tako dolgo inkubacijsko dobo.

Poleg tega lahko COVID-19 in drugi koronavirusi potisnejo imunski sistem v napačno smer . To pomeni, da lahko COVID-19 pošlje imunski sistem v lov na divje gosi, hkrati pa prepreči imunski spomin.

Študije so pokazale, da naravna okužba s COVID-19 ustvari imunost le za 3-8 mesecev . Ljudje lahko zbolijo za COVID-19 večkrat .

Kako lahko cepiva preprečijo utajo imunskega sistema

Cepivi Pfizer in Moderna zaobidejo obrambne mehanizme COVID-19 tako, da jih uokvirijo za neuspešno okužbo, s čimer imunskemu sistemu omogočijo, da se "spomni" COVID-19, še preden ga dejansko vidi.

Tudi to ni nekaj edinstvenega za ti dve cepivi. Veliko sodobnih cepiv ne uporablja živih ali ubitih virusov ali bakterij. Večina cepiv uporablja prečiščene virusne ali bakterijske beljakovine z dodatnimi sestavinami, imenovanimi "adjuvansi", ki sprožijo želeni odziv imunskega spomina.

"Sistem lahko vdrete na določene načine in pridobite dostop do odziva, ki ga ne bi mogli dobiti samo z oslabitvijo naravnega patogena," je dejal Asser-Khan. "Zato ljudje sledijo tej poti."

Druga prednost cepiv mRNA, tako kot cepiv proti COVID-19, je, da jih je mogoče hitreje uporabiti proti novim boleznim ali mutacijam kot druge vrste cepiv. Znanstveniki lahko preprosto naredijo mRNA iz genetske kode nastajajoče bolezni za pomemben protein, ko vedo, kateri proteini so pomembni.

"Je izjemno prilagodljiv, zato je uspeh tega proti virusu SARS-COV2 odlična novica za nadaljnje pandemije katere koli vrste," je dejal Becker. "Ko je nov virus identificiran in njegov genom sekvenciran, je zelo hitro razviti novo mRNA cepivo."

Zato se je Moderna lahko tako hitro odzvala na mutantni sev COVID-19. Ne gre za to, da se jim mudi. Tovrstno cepivo je neverjetno prilagodljivo.

Čeprav so cepiva mRNA nova, so bila v razvoju že več kot 20 let. Biokemičarka Katalin Karikó je na to idejo prvič pomislila leta 1989, a se je dela lotila pozneje. Za izpopolnitev koncepta so bila potrebna desetletja dela v številnih državah in raziskovalnih skupinah.

"Ni prišlo od nikoder," je dejal Becker. "Osnovne raziskave o cepivih mRNA so potekale že 20 let, ki so na koncu dosegle vrhunec v tem cepivu proti temu specifičnemu koronavirusu."

Ali je varno jemati cepivo proti COVID-19?

Zdaj, ko so tukaj, so cepiva mRNA proti COVID-19 pod intenzivnim nadzorom. Krožijo novice o preiskavah smrti po cepljenju. Zdravniki pravijo, da varnostne pomisleke preiskujejo pregledno.

"Obstajajo strukture, ki opazujejo te dogodke … da se https://slovenia.gluconol-website.com/ prepričajo, da niso vzročno povezani s cepivi," je dejal dr. William Schaffner, profesor na Medicinskem centru univerze Vanderbilt. nalezljive bolezni.

Schaffner je tudi dejal, da lahko pri cepljenju velikega števila starejših ljudi pričakujete, da bodo nekateri umrli zaradi nepovezanih razlogov, kot so kronična zdravstvena stanja.

"Vsi vemo, da petelin zapoje pred zoro," je dejal Schaffner, "vendar nihče od nas ne misli, da petelin povzroči, da sonce vzide."

Mestni svet Memphisa bi lahko izrekel sodbo o uspešnosti ministrstva za zdravje okrožja Shelby pri dajanju cepiv, ko bo glasoval o resoluciji, ki poziva direktorico zdravstva Aliso Haushalter, naj odstopi ali naj bo odpuščena.

Svetnik Chase Carlisle je v četrtek popoldne dejal, da namerava 2. marca uvesti resolucijo, ki poziva k hitri zvezni in državni preiskavi 2400 pokvarjenih odmerkov, za katere je ministrstvo za zdravje Tennesseeja dejalo, da jim je potekel rok trajanja v mesecu februarju.

Carlisle je v četrtek pozval tudi k odstranitvi celotnega vodstva zdravstvenega ministrstva okrožja Shelby.

Mestni svet Memphisa nima nadzora nad ministrstvom za zdravje okrožja Shelby in načrtovano glasovanje bi bilo slovesno. Vendar je Carlisle prvi javni uradnik, ki je odkrito pozval k Haushalterjevemu odstopu, in če se mu njegovi kolegi pridružijo in glasujejo za njegovo načrtovano resolucijo, morda ne bo zadnji.

Kaj morate vedeti: Spremembe distribucije cepiva proti COVID-19 v okrožju Shelby

Zapravljeni odmerki: Kako se okrožje Shelby primerja z drugimi incidenti izgube cepiva COVID-19 po vsej državi

Na vprašanje v sredo, ali je razmišljala o odstopu, je Haushalterjeva odgovorila, da razmišlja o tem "na kateri koli dan" in je v upokojitveni starosti.

»Vendar pa je v zvezi s tem dogodkom moja odgovornost kot vodje, da sem zelo pregleden glede tega, kar se je zgodilo, zato sem sprejel svojo odgovornost in odgovornost je, da odgovarjam za to, kar se je zgodilo, da se povzdignem v stanje, ko sem vedel, da obstaja je bilo zapravljenih odmerkov, kar sem tudi storil, da bi tesno sodeloval z državo, da bi ugotovil, za kaj gre, in da bi te težave sistemsko in organizirano rešil,« je dejal Haushalter.

Dodala je: »S tega vidika verjamem, da delam vse, kar je v moji moči, da pokažem skupnosti, da je naš namen služiti skupnosti, da če pride do napake ali postopka, ki ga je treba spremeniti, da smo se bom o tem pogovoril in to obravnaval na odprt način.«

Poročevalka revije Commercial Appeal Katherine Burgess je prispevala poročilo.

Okrožja Tennesseeja bodo ta teden razdelila približno 30.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, saj država približno 40 % svojih odmerkov usmeri v domove za ostarele, tako da bodo nekatera območja, ki se že soočajo s pomanjkanjem cepiva ta mesec, imela manj zalog, je v sredo povedal državni uradnik.

Država tudi ni več razkrivala, katere okrožne zdravstvene agencije imajo trenutno zalogo cepiva in katerih je zmanjkalo.

Ministrstvo za zdravje Tennesseeja je v sredo sprva poročalo, da je ta teden prejelo samo 48.000 odmerkov cepiva – približno polovico pričakovanega –, vendar je pozneje potrdilo, da je iz te tedenske vsote nepravilno izločilo več deset tisoč odmerkov, namenjenih ustanovam za dolgotrajno oskrbo. Agencija je pozneje pojasnila, da je Tennessee dejansko dobil približno 80.000 odmerkov, kar je le približno 10.000 manj od pričakovanega.

  • Približno 30.200 odmerkov je bilo razdeljenih med okrožne zdravstvene agencije, ki trenutno cepijo prve posredovalce, učitelje in starejše prebivalce, če še imajo zaloge.
  • Še 17.675 jih bodo poslali v bolnišnice za nadaljevanje cepljenja zdravstvenih delavcev.
  • Približno 31.900 odmerkov bo šlo v lekarne za uporabo v domovih za starejše in drugih ustanovah za dolgotrajno oskrbo.

"Do konca januarja bomo morali dati približno enak odstotek našim partnerjem za dolgotrajno oskrbo," je dejala komisarka za zdravje Lisa Piercey.

Contents