A tanulmányok becslése szerint a COVID-betegek 2-32%-ának van szemproblémája

A tanulmányok becslése szerint a COVID-betegek 2-32%-ának van szemproblémája

A digitális eszközök lefekvés előtti használata elnyomja a melatonint, ami olyan problémákat okozhat, mint:

 • Megzavart alvási ciklus és rossz alvás
 • Krónikus fáradtság és fáradtság érzése a nap folyamán
 • Magasabb a rák, a szívbetegség, a szaporodási problémák, a gyomor-bélrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió és a neurodegeneratív betegségek kockázata

Bár a szakértők nem tudják, mi számít „túl sok” kékfény-expozíciónak, egy jó ajánlás az, hogy a kék fényt lefekvés előtt két-három órára korlátozzuk.

Kék fény és a szemed

Az alvás és az általános egészség mellett a kék fény hatással lehet a szemére. Az egyik aggodalomra ad okot, hogy a digitális eszközök közelsége a szemünkhöz és a képernyőn eltöltött hosszú órákon át egészségtelen mennyiségű kék ​​fénynek tehet ki bennünket.

A szaruhártya a szem előtti átlátszó burkolat, amely segít tisztán látni. A kék fény áthalad a szaruhártyán, és eléri a lencsét és a retinát a szem belsejében. A lencse segít fókuszálni a fényt, miközben a retina összegyűjti az agyba küldött vizuális jeleket. A kék fénynek való krónikus és magas szintű kitettség (például a szabadban töltött jelentős idő) növelheti a szembetegségek kockázatát:

 • Szaruhártya. A kék fény károsíthatja a szaruhártya sejtjeit, ami gyulladáshoz és a szemfelület kiszáradásához vezethet.
 • Szürkehályog. Ha a lencse elnyeli a kék fényt, az a lencse elhomályosulását és sárgulását okozhatja. Idővel a látása homályossá válik, ahogy a szürkehályog előrehalad.
 • Korhoz kötött makula degeneráció. A makula (a retina központi része) betegsége befolyásolja a tisztánlátás képességét. Tanulmányok kimutatták, hogy az intenzív kék fény károsítja a makulát és a retinát.

A kék fény az elhúzódó képernyőidővel kapcsolatos tünetekkel is társul, amit digitális szem megerőltetésnek neveznek:

 • Homályos látás
 • Kettős látás
 • Száraz szemek
 • A szem megerőltetése
 • Fáradtság
 • Fejfájás

A kutatások azonban ellentmondó bizonyítékokat mutatnak arra vonatkozóan, hogy a kék fény mennyire befolyásolja ezeket a szemtüneteket, ha egyáltalán befolyásolja. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a nem korrigált látás https://animale-me-gummies-official.top/mens-sexual-health-a-comprehensive-guide/ problémák és a rossz munkaállomás-ergonómia jelentősebb tényező.

Kék fény bevonat a poharakban

Annak ellenére, hogy sokkal több kék fényt kapunk a napból, mint a telefonokból vagy a számítógépekből, sokan több időt töltenek a képernyőjükön, mint a szabadban. A kék fény bevonat egy opcionális kezelés, amelyet hozzáadhat a szemüvegéhez, hogy kiszűrje a kék fényt. A legtöbb kékfénnyel végzett kezelés blokkolja a kék fény 10-40%-át, bár egyes speciális lencsék (például játékszemüveg) nagyobb mennyiséget is blokkolhatnak. Minél magasabb a százalékos érték, annál sárgább vagy borostyánsárgabb lesz az árnyalat.

Azonban van némi vita a kék fény bevonat előnyeiről. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kék fényű szemüveg használata, különösen lefekvés előtt, segíthet gyorsabban elaludni és javítani az alvás minőségét. Továbbra sem világos, hogy a kék fény bevonat csökkenti-e a szembetegségek és a digitális szem megerőltetésének kockázatát.

Összességében a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a kék fényű szemüveg biztonságos, és bizonyos előnyöket nyújthat az alváshoz. Ezt a szemüveget használhatja digitális eszközeinek megtekintésekor.

Ha digitálisan megerőlteti a szemet, előfordulhat, hogy a kék fényű szemüveg nem oldja meg a problémáit. Forduljon optometristához, hogy megtudja, egyéb látási vagy szemproblémái vannak, amelyek kezelést igényelhetnek.

Bár a COVID-19 egy légúti betegség, amely gyakran okoz torokfájást, lázat, légszomjat, köhögést és fáradtságot, sok más tünetről lehet, hogy nem tud.

A legfontosabb elvitelek:

 • A kötőhártya-gyulladás a COVID-19-hez kapcsolódó leggyakoribb szembetegség.
 • A legtöbb COVID-hoz kapcsolódó szemprobléma súlyos fertőzésben szenvedőknél fordul elő.
 • A homályos látás vagy a látásvesztés azonnali orvosi ellátást igényel, mivel súlyosabb szemszövődményeket jelezhet.
 • A helyes higiéniai gyakorlat és az általános COVID óvintézkedések segíthetnek megelőzni a szemszövődményeket.

Ezek közé tartoznak a COVID-hoz kapcsolódó szemproblémák, amelyek hasonlónak tűnhetnek más szembetegségekhez. A pontos diagnózis és a kezelés érdekében feltétlenül konzultáljon szemorvosával.

COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos szembetegségek

A tanulmányok becslése szerint a COVID-betegek 2-32%-ának van szemproblémája. Összességében a szemtünetek kevésbé vannak jelen, mint a légzőrendszert érintő tünetek. A COVID súlyos esetei azonban kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkeznek szemtünetekkel, mint az enyhe esetekben.

Néhány gyakoribb szemtünet a következők:

 • Vörösség
 • Kisülés
 • Szakadás
 • Viszkető
 • Fényérzékenység
 • Irritáció vagy szárazság
 • Szemfájdalom vagy szemfájás
 • Égő érzés

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szem fehérje (sclera) és a belső szemhéj feletti átlátszó szövet gyulladása. A szem és a szemhéj bőrpírjával, fájdalmával, nyálkás váladékozásával, könnyezéssel, irritációval és duzzanattal jár. A belső szemhéjak tüszőreakciót mutathatnak, amely apró dudorokként jelenik meg, valamint a szövet általános vörösödése és gyulladása.

A COVID-19 kötőhártya-gyulladásra nincs specifikus kezelés, és a legtöbb eset néhány nap vagy néhány hét alatt javul. Szemorvosa javasolhat műkönnyet vagy hideg borogatást a kellemetlen érzés enyhítésére.

Episcleritis és scleritis

Az episcleritis a kötőhártya és a sclera közötti kötőszövet gyulladása. Az episcleritis lehet szektorális (a sclera egy része, amely vörösnek tűnik) vagy diffúz (a szem teljes fehérje vörösnek tűnik). A szemek is duzzadtnak tűnhetnek, némi kellemetlenséggel.

A scleritis súlyosabb, és a sclerát érinti, amely egy mélyebb réteg, mint az episclera. A scleritis intenzív fájdalmat, csökkent látást és vörös-lila megjelenést okoz a szemnek. Míg az episcleritis önállóan is megoldódhat, a scleritis szteroidokkal, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel vagy immunszuppresszív gyógyszerekkel történő kezelést igényel.

Az episcleritis és a scleritis gyakran szisztémás autoimmun és gyulladásos betegségekhez kapcsolódnak, mint például a rheumatoid arthritis és a szisztémás lupus erythematosus. Időnként azonban összefüggésbe hozható fertőzéssel. Néhány COVID-19 betegséggel összefüggő esetet jelentettek. Ha az ok fertőző, vírusellenes vagy antibiotikus gyógyszert kaphat.

Uveitis

Az uveitis a szem középső szövetrétegeinek gyulladása (uvea). Az elülső uveitis a leggyakoribb típus, amely a színes íriszt érinti. Szemfájdalmat, fényérzékenységet, homályos látást és bőrpírt tapasztalhat, amikor az uveitis fellángol.

Ez az állapot szemsérülésekkel, gyulladásos betegségekkel, például gyulladásos bélbetegséggel és Behcet-kórral, autoimmun betegségekkel, például sclerosis multiplextel, és fertőzésekkel, köztük a COVID-19-vel jár.

Az uveitist szteroid gyógyszerekkel kezelik, de a gyógyulás után kiújulhat. Egy olyan betegről számoltak be , akinek az elülső uveitise 13 évig inaktív volt, de a COVID-19-ből való felépülése után újra aktiválódott.

Centrális retinavéna elzáródás (CRVO) és központi retina artéria elzáródás (CRAO)

A CRVO akkor fordul elő, amikor a retinából (fényérzékeny szövet a szem hátsó részében) vért szállító központi véna elzáródik. Hasonlóképpen, a CRAO a fő artéria elzáródása, amely vért szállít a retinába.

Általában a szisztémás betegségekben, például cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy magas koleszterinszintben szenvedő idős embereknél nagyobb a CRAO és a CRVO kockázata. Mindazonáltal mindkét betegséget egészséges, fiatal egyéneknél találták, akik megfertőződtek a COVID-19-cel. A COVID növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát a szervezetben, ami CRVO-hoz vagy CRAO-hoz vezethet.

A CRVO és a CRAO elsődleges tünete a hirtelen fellépő fájdalommentes, homályos látás az egyik szemen. A CRAO jellemzően súlyosabb látásvesztést okoz.

A CRVO-ra nincs specifikus kezelés, de szeminjekciókat kaphat, ha szövődmények lépnek fel a retinában. A látása idővel javulhat. A CRAO azonban vészhelyzetnek minősül, és azonnali orvosi ellátást igényel a stroke vagy más szövődmények kockázatának felmérése érdekében. Ezenkívül gyógyszereket, hiperbár oxigént vagy más terápiát kaphat a szem véráramlásának helyreállítására, mielőtt tartós látásvesztés lépne fel.

Optikai ideggyulladás

A látóideggyulladás a látóideg gyulladása, amely vizuális jeleket továbbít a szemből az agyba. A tanulmányok szerint neurológiai tünetek a COVID-19 esetek körülbelül egyharmadában fordulnak elő. A tünetek közé tartozhat a szaglás elvesztése, az ízérzékelés csökkenése, a szédülés és a fejfájás súlyosabb rendellenességekhez, például a Guillain-Barré-szindrómához és az ischaemiás stroke-hoz.

A látóideggyulladás elsődleges tünete az egyik vagy mindkét szem fájdalmas látásvesztése. Egyes jelentések látóideggyulladást észleltek betegeknél néhány nappal vagy néhány héttel a COVID-19 fertőzés után. A látóideggyulladás önállóan is javulhat, de néha szteroidos kezelést igényel.

Miközben a kutatók folytatják a SARS-CoV-2 variánsok tanulmányozását, feltárhatják a COVID-19 fertőzés egyéb hosszú távú szemmel kapcsolatos mellékhatásait. Eddig a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szemtünetek lényegesen ritkábban fordulnak elő, mint a légúti tünetek.

A SARS-CoV-2 vírus azonban megtalálható a szemekben és a könnyekben. A szakértők úgy vélik, hogy kicsi a COVID-19 szemen keresztüli megfertőződésének valószínűsége, de további vizsgálatokra van szükség. A kockázat csökkentésének jó gyakorlata az, hogy alaposan mosson kezet a szem megérintése előtt és után. Az álcázás, a társadalmi távolságtartás és a védőoltás továbbra is fontos a COVID-19 terjedésének megakadályozásában.

A puha kontaktlencsék rendkívül légáteresztőek, kényelmesek, és különféle vénykötelesek és anyagokból állnak rendelkezésre. Azonban nem biztos, hogy tudja, hogy a kontaktlencsék többet tehetnek, mint a látás javítását. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a modern kontaktlencsék néhány izgalmas funkcióját.

A legfontosabb elvitelek:

 • A kék fény károsíthatja a szemünket, és olyan tüneteket okozhat, mint a szárazság, a vakítás és a szem megerőltetése. A kék fényszűrő érintkezők csökkentik ezeket a problémákat, és védelmet nyújtanak a kék fény ellen.
 • Ha digitális szemfáradtságtól szenved, kontaktlencsék vannak, amelyek javítják a képernyőnézés kényelmét.
 • A kontaktlencse nem helyettesíti a napszemüveget. Keressen 100%-ban UV-blokkoló napszemüveget, amelyet az érintkezőire viselhet.
 • Ha aggódik gyermeke növekvő rövidlátása miatt, beszéljen szemorvosával a rövidlátás elleni kontaktlencsék használatáról.

Kék fényszűrő kontaktlencsék

Kék fény (más néven nagyenergiájú látható fény vagy HEV fény) körülöttünk van – a napból, digitális eszközökből, fluoreszkáló lámpákból és más fényforrásokból származik.

Contents