Az obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia első gyógyszere

Az obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia első gyógyszere

A teszt során faggyúmintákat vizsgálnak, amelyek a bőr alatti faggyúmirigyek zsíros váladéka, amelyek az endokrin rendszerhez kapcsolódnak. A vizsgálat során a faggyút a klinikákon lévő betegek hátának felső részéből gyűjtötték össze, és elküldték a laborba.

A faggyúminták elemzése során a kutatók 500 olyan vegyületet találtak, amelyek eltérnek a Parkinson-kórban szenvedők és a kontroll résztvevők között.

A tanulmány szerzői szerint ez a teszt jelentős mértékben javíthatja a Parkinson-kór diagnózisát. Most arra összpontosítanak, hogy az eredményeket klinikai hasznosságtesztté alakítsák át.

Szülés utáni depresszió kezelése

A közelmúltban élve született nők közül körülbelül 1 tapasztalja a szülés utáni depresszió (PPD) tüneteit , de a tényleges szám ennél is magasabb lehet. Szerencsére az elmúlt években előrelépés történt a betegség kezelésében.

2019-ben az FDA jóváhagyta a Zulresso (brexanolon) injekciót felnőtt PPD-s betegek kezelésére. A Zulresso-t folyamatos intravénás infúzióban adják be összesen 60 órán keresztül, miközben a betegeket szoros megfigyelés alatt tartják.

Ebben az évben az ügynökség kiterjesztette a gyógyszer elérhetőségét a 15 és 17 év közötti, szülés utáni depresszióban szenvedő nők számára.

Daxxify, a Botox versenytársa

Egy másik ránctalanító szer jelent meg a piacon, amikor az FDA jóváhagyta a Daxxify (daxibotulinumtoixnA-lanm) neuromodulátort szeptemberben. A gyógyszer célja a közepesen súlyos-súlyos szemöldökráncok kezelése felnőtteknél, és injekció formájában adják be az arcba.

A Daxxify gyártója, a Revance Therapeutics Inc. azt állítja, hogy a klinikai vizsgálatban részt vevők felénél az injekció hatása hat hónapig tartott, míg néhányan még kilenc hónappal később is élvezték az eredményeket.

A cég azt állítja, hogy a Daxxify hosszabb ideig tartó hatást biztosít, mint a piacon lévő egyéb kezelések, köztük a Botox, amelyet több mint 7,4 millió ember használ az Egyesült Államokban.

Az obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia első gyógyszere

Júniusban az FDA jóváhagyta a Camzyos-t (mavacamten) , az első gyógyszert a New York Heart Association (NYHA) II-III. osztályú obstruktív hipertrófiás kardiomiopátia (oHCM) tüneti kezelésére, a funkcionális kapacitás és a tünetek javítására.

Az oHCM egy ritka betegség, amely akkor fordul elő, amikor a szívizom megvastagszik, főleg a szív jobb és bal oldalát elválasztó falban, és megakadályozza a vér áramlását a szívből a test többi részébe.

A Camzyoes várhatóan csökkenti a septumredukciós terápia szükségességét, amely gyakran nyitott szívműtétet vagy septum ablációs eljárást tesz szükségessé.

Egy 30 hetes kísérletben a Camzyos-szal kezelt résztvevők 37%-a javult a fizikai teljesítőképességet és a tüneteket mérő végponton, szemben a placebocsoportban résztvevők 17%-ával.

Az első laboratóriumban növesztett vörösvértest-transzfúzió

A kutatók először 2022-ben transzfundáltak laboratóriumban termesztett vörösvértesteket emberi recipiensbe. A randomizált, kontrollos klinikai vizsgálat két résztvevője körülbelül 5-10 ml laboratóriumban növesztett sejtet kapott, és nem jelentettek nemkívánatos mellékhatásokat.

A kutatók szerint ez az első lépés afelé, hogy az élő emberi testen kívüli őssejtekből vért hozzanak létre.

A technológia jelentősen javíthatja a gyakori vörösvérsejt-transzfúziót igénylő betegségekben szenvedők, például a béta-talaszémia vagy a sarlósejtes betegségben szenvedők, valamint a ritka vércsoportúak ellátását.

Gyógyszer ALS-betegek számára

Az FDA által 2022-ben jóváhagyott gyógyszerek hosszú listája tartalmazza a Relvyrio-t, más néven AMX0035-öt, egy ritka neurológiai betegség, az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) kezelésére. A gyógyszer fejlesztését részben az Ice Bucket Challenge finanszírozta 2014-ben.

Az ügynökség döntése egyetlen 2. fázisú klinikai vizsgálaton alapult, amelyben 137 felnőtt ALS-beteg vett részt. A 24 hónapos vizsgálat során a Relyvrio-val kezelt betegek napi működése lassabb hanyatlást tapasztalt, mint a placebót kapó betegeknél. Ezenkívül a gyógyszer javította az ALS-betegek túlélését.

Az FDA döntését kritikával fogadták egyesek, akik azzal érveltek, hogy nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer hatékonyságának bizonyítására. Más szakértők szerint azonban a 2. fázisú klinikai vizsgálatból származó adatok elegendőek ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az ALS-betegek, akiknek egyébként korlátozottak a kezelési lehetőségei.

Mondja el kommentben a Healthnews-nak, hogy milyen egyéb orvosi újításokat érdemes felkerülni a listára.

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Királyságban élők számára az akne gyógymódja lehet a látóhatáron. A fogás? Csak nőknél működik.

Az akne megviselheti az ember életét – alacsony önbecsülést, fájdalmas bőrt és végtelen számú gyógyszert okozva valódi megoldás nélkül.

A Southhampton Clinical Trails Unit kutatócsoportja 400, 18 éven felüli nőt vizsgált meg, akik hat hónapon keresztül vagy hosszabb ideig tartós pattanáson estek át. Az Országos Egészségügyi és Gondozási Kutatóintézet által finanszírozott résztvevőket véletlenszerűen választották ki, és utasították a spironolakton gyógyszer szedésére. Egy másik csoport placebót kapott.

Az eredmények? 12-24 hét elteltével a gyógyszert szedő nők bőrük jelentős javulását tapasztalták.

Miriam Santer professzor, háziorvos és a tanulmány társvezetője azt mondja: “Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a spironolakton alternatívát jelenthet az antibiotikumok helyett sok tartós pattanásos nő számára, amelyet helyi aknekezelések mellett alkalmazhatnak.”

Az egyetlen hátránya, hogy a gyógyszer nem alkalmas férfiak számára. Mellduzzanatot és a szexuális funkció elvesztését okozhatja a vér tesztoszteronszintjének csökkenése miatt.

A spironolakton egy antiandrogén, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a férfi hormonok, például a tesztoszteron túl magas szintjét, és évtizedek óta használják. Jellemzően a magas vérnyomás, az AKA hipertónia kezelésére használják, de alkalmazható májbetegség, vesebetegség vagy szívelégtelenség által okozott felhalmozódás kezelésére is.

Santer a vizsgálat befejezése után azt mondta: „Az emberek lényegesen nagyobb arányban számoltak be arról is, hogy elégedettnek érzik magukat azzal, hogy bőrük segített, mint azok, akik placebót kaptak, és a mellékhatások ritkák és nagyon csekélyek voltak.”

Mellékhatások lehetnek: rendszertelen menstruáció, gyakori vizelés, szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, mellérzékenység és mellnagyobbodás.

Az Egyesült Államokban és Európában a gyógyszert már jóváhagyták az akne kezelési útmutatójaként. Az Egyesült Királyság azonban abban reménykedik, hogy ez az új tanulmány megváltoztatja az Egyesült Királyság irányelveit a bőrproblémáikat gyógyítani vágyók számára.

Az American Heart Association szerint a leszbikus és biszexuális nők szíve rosszabb, mint a heteroszexuális nők, így nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke kockázata.

A szerdán közzétett tanulmány a Franciaországban élő leszbikus, meleg, biszexuális és heteroszexuális felnőttek szív- és érrendszeri egészségét vizsgálta, de az American Heart Association Life’s Essential 8-at használta, amely az egészséges szívre vonatkozó irányelveket tartalmazza.

A Life’s Essential 8 a következőket tartalmazza:

  • Egészséges diéta
  • Gyakorlat
  • A nikotin kerülése
  • Egészséges alvás (hét-kilenc óra)
  • Egészséges súly
  • Egészséges vérzsírszint
  • Egészséges vércukorszint
  • Egészséges vérnyomásszint

Omar Deraz, a tanulmány vezető szerzője szerint „Ezek a mutatók javítása nagyszerű lehetőség a szívproblémák megelőzésére, mielőtt azok bekövetkeznének.”

Tehát miért van különbség a leszbikus és biszexuális nők, valamint a heteroszexuális nők szívének egészsége között?

Egy 169 400 felnőtt bevonásával készült felmérés során, akik közül 91 00 nő volt, a kutatók azt találták, hogy a leszbikus és biszexuális nők szív-egészségügyi pontszámai alacsonyabbak. A meleg és biszexuális férfiak azonban nem szenvedtek ugyanazoktól a következményektől, és a tanulmány szerint magasabb pontszámot értek el, mint a városi területeken élő heteroszexuális férfiak.

A leszbikus nők alacsonyabb pontszámot értek el az egészséges táplálkozás és az egészséges vérnyomás betartása miatt. A biszexuális nők azonban magasabb pontszámot értek el az egészséges táplálkozás és a nikotinexpozíció tekintetében.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a furcsa felnőttek kevésbé férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz, és hajlamosak késleltetni az orvoslátogatást, mint a heteroszexuálisok.

A depresszió és az öngyilkossági gondolatok összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri egészség magasabb kockázatával is, amit a tanulmány figyelembe vett a kutatásukban. Az erőszak, a diszkrimináció és a társadalmi elfogultság mind összefügg a stresszel, az egészségtelen megküzdési magatartásokkal, az alkoholfogyasztással, a dohányzással és a fizikai aktivitás hiányával. Egy 2020-as jelentésében az American Heart Association megállapította, hogy az LMBTQ felnőttek összességében magasabb szintű stresszt tapasztalnak, amely hatással lehet a szívükre.

Connie Tsao, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center kardiológusa azt mondja: „Ahhoz, hogy teljes mértékben kezeljük az egészséget érintő diszkriminációt és egyenlőtlenségeket, jobban fel kell ismernünk és meg kell értenünk minden egyén és népesség egyedi tapasztalatait, beleértve a szexuális kisebbségeket is.”

Egy franciaországi kórház felfüggesztette működését, és átvitt néhány beteget, miután a hétvégén kibertámadások érte őket.

Hat beteget, köztük hármat az intenzív osztályról, a főváros Párizs melletti André-Mignot kórházból más intézményekbe szállítottak át – írja a France24.

Mivel az intenzív osztályon a képernyőket lekapcsolták a hálózatról, extra személyzetet hívtak a megfigyelésükre.

A párizsi ügyészség előzetes vizsgálatot indított állami adatok feltörése és zsarolási kísérlet miatt, miután a kórház hivatalos panaszt nyújtott be.

Augusztusban egy másik franciaországi kórház szenvedett ransomware támadást. Mivel a kórház megtagadta a fizetést, a kiberbűnözők bizalmas adatokat tettek közzé a sötét weben.

Az egészségügyi intézményeket egyre gyakrabban érik kibertámadások, amelyek a halálozási arány növekedéséhez vezethetnek, és kiszolgáltatottá tehetik a betegeket a csalásoknak.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai figyelmeztették a szülőket, hogy figyeljenek a skarlát tüneteire, miután hat gyermek meghalt, akik elkapták a betegséget.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) pénteken közzétett adatai szerint a november 13-tól november 19-ig tartó héten 851 skarlátos esetet jelentettek országszerte.

Angliában az idei szezon 37. és 46. hetében összesen 4622 bejelentés érkezett skarlátról, szemben az előző öt év azonos időszakának átlagosan 1294-gyel.

Hat gyermek halt meg a betegség invazív formájában – írja a BBC.További információért látogasson el a https://alkotox-official.top/hu/alkoholizmus-es-munkahely-hatasok-beavatkozasok-es-munkavallaloi-segito-programok/ oldalra .

Contents